Choklad och banankaka med glansig chokladganache.

Inlägg i samarbete med Carlshamn Mejeri.

Processed with VSCO with f1 preset

Om sanningen ska fram är jag inte så bakig av mig. Kakor är gott och jag äter dem gärna, men oftast är de bakade av någon annan. Ibland skramlar det dock till i lillköket och mammsen blir sjövild. Det slås med båda nävarna hårt  på den största trumman i universitas och fejas bland chokladkakor och veganskt smör. Denna kaka är ett resultat av prick det fejet och exakt så god som den blir när jag lägger ned min själ i varenda bunke. Låt mig presentera er för den glutenfria och veganska chokladbanakakan med glansig chokladganache. Vad kan gå fel? Exakt ingenting. Sätt på din bästa playlist och räds inte att dansa din fulaste dans medan du smälter det mjölkfria smöret och slickar på slevarna. Här är receptet!

Processed with VSCO with f2 preset

Choklad och banankaka med glansig chokladganache

Kakan

 • 4 dl rismjöl
 • 2 dl bovetemjöl
 • 1 tsk bikarbonat
 • 2 tsk bakpulver
 • 3,5 dl kokossocker
 • 0,5 tsk salt
 • 1,5 tsk äkta vaniljpulver
 • 2 dl kakao
 • 4 st mosade mogna bananer
 • 175 gram Carlshamn mjölkfria margarin
 • 2,5 dl havremjölk
 • 1 tsk äppelcidervinäger

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Smält smöret och rör ned de mosade bananerna, mjölken och vinägern. Häll vätskan över de torra ingredienserna och blanda väl. Klä en form, ca 25 x 30 cm, med bakplåtspapper och fyll den sedan med smeten. Baka kakan i mitten av ugnen på 175 grader i ca 25-30 minuter eller tills en baksticka kommer upp torr. Låt svalna helt innan du garnerar med ganachen och skär upp.

Ganachen

 • 2 dl kokosmjölk
 • 200 gram hackad mörk choklad
 • 1/4 tsk salt

Värm upp kokosmjölken i kastrull på medelvärme tills den börjar sjuda. Dra kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. Låt stå i en minut och rör sedan tills den smält. Ganachen ska svalna innan den bres på kakan för att få rätt konsistens. Detta tar ca en timme i rumstemperatur eller ca 15 minuter i kyl. Rör med jämna mellanrum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s