Butternutburgare med basilikaguacamole

Jag är på ständig jakt efter goda vegetariska hamburgare. Både på stan och hemma i mitt eget kök. Jag blandar och mixar och mosar och mjölar men slutar ofta med tårar i hela smeten och patties som inte håller ihop. MEN! …idag lyckades jag! Och OM jag lyckdes. Det gick vibrationer genom halva Östersjön och juckade i hela munnen. Tillåt mig presentera: BUTTERNUTBURGAREN

hamburgade1

Det söta i butternutpumpan och syran i guacamolen fullkomligt LIGGER med varandra på levainbrödet som jag köpte på ett sjukt trevligt bageri i hamnen här i Färjestaden. Besök Fredriks bröd och bakverk om du skulle råka hamna på Öland!

Nu ska jag sluta obsessa över min egen mat och leverera ett recept istället!

BURGARE:

Ett ”linfröägg” = 1 msk linfrön och 3 msk vatten

2,5 dl kokt butternutpumpa

En burk kikärtor

En halv rödlök

2 vitlöksklyftor

1 dl panko

0,5 dl pumpafrön

0,5 dl majsstärkelse

1 tsk spiskummin

En nypa cayennepeppar

Salt och peppar efter smak

Gör såhär:

Skär butternutpumpa i tärningar och koka mjuk. Finhacka lök och vitlök och fräs en stund i olja. Släng (eller lägg ömt) ned alla ingredienser i en skål och mosa med t.ex en potatisstöt. Forma biffar och stek i rikligt med kokosolja tills de fått en gyllene yta.
BASILIKAGUACAMOLE

2 mogna avokados (vem vill använda omogna liksom?)

En halv finhackad rödlök

En näve hackad färsk basilika

1 msk pressad citron

Så mycket chilliflakes du pallar (jag använde en halv tsk)

Salt och peppar

Mosa avokadon med en gaffel och tillsätt övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Montera burgaren med de grönsaker du önskar. Jag hade grillad zucchini, färsk babyspenat och skivad rödlök. Med ”grillad” menar jag snabbt stekt på hög värme. Inte drar jag igång grillfan för fyra zucchiniskivor. ”Älskling är grillen klar?” ”Nä det måste bli fin glöd först, det tar bara drygt 45 minuter” ”Ok, jag skivar zucchinin jättenoga så länge”

Tack för mig. PUSS

4 reaktioner på ”Butternutburgare med basilikaguacamole

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s